6 webdiensten waar ik graag voor betaal

Het viel me onlangs op. Een blik op de maandelijkse uitgavenstaat van mijn kredietkaart bewijst het. Meer en meer koop ik online. Van fysieke boeken die minder dan 20 euro kosten, tot echt dure spullen zoals laptops en smartphones. Bol.com en Coolblue komen dan ook veelvuldig voor in het lijstje, een enkele keer DealExtreme. Maar ook webdiensten zijn steeds vaker van de partij. Sommige zijn zwaar de moeite, over andere twijfel ik dan weer of ik ze echt wel nodig heb. Hoe dan ook, een overzichtje waar jij hopelijk wat inspiratie uit put.

Snel leveren, aub

Kopen bij Play.com doe ik niet meer. Te duur geworden, en hun pakjes laten te lang op zich wachten. Voor de Chinezen van Dx.com zie ik dat nog door de vingers, maar voor de rest blijft duur/traag een slechte combinatie voor een modern e-commerce bedrijf. Nee, als ik iets online koop, dan wil ik het tegen een ‘goede’ prijs en asap geleverd, bij voorkeur de volgende dag. Ik vind niet dat ik veeleisend ben. Alleen Bol.com en Coolblue – notabene Hollanders – weten mij wat levertijd betreft 100 procent te bekoren. Dat ze dan niet absoluut de goedkoopste zijn, neem ik er graag bij. Voor wat, hoort wat, denk ik dan.

Digitaal is normaal

Spullen aankopen (en betalen) via het internet, daar lig ik dus niet meer wakker van. Waar ik wel wakker van lig, is dat heel wat uitgaven niet naar tastbare dingen gaan, maar naar software, digitale goederen en webdiensten. Dat soort aankopen zijn anders, want eigenlijk koop je geen bezit, maar het recht om zo’n digitaal goed te mogen gebruiken. Doorverkopen is er dan ook meestal niet bij.

Ik heb de webdiensten waar ik voor betaal hieronder opgesomd, met prijzen inclusief BTW. Misschien dat je er wat aan hebt.

Hier dok ik voor:

1. Google Drive

100 GB voor 4,69 euro per maand (update: Google verlaagde ondertussen de prijs naar 1,99 dollar per maand)

De meeste diensten van Google zijn gratis, behalve advertenties, muziek, boeken en … extra opslagcapaciteit. Ondanks mijn gratis Dropbox van 75 GB groot (echt waar, niks voor betaald, allemaal bijeen gespaard), ben ik toch overgestapt naar Google Drive. Niet dat Drive beter is dan Dropbox – verre van zelfs – maar het integreert nu eenmaal zo goed met het ecosysteem van Google waar ik zo sterk inzit, dat het voor mij bijna een must-have is. Mijn 100 GB zit voor meer dan de helft vol met persoonlijke bestanden en andere rommel. Google Drive is niet meer of minder dan een harde schijf in de cloud die ik altijd bij me heb. Verdomd handig, geloof me, zeker op Android-toestellen. Eén probleem: Google Drive wordt niet apart geback-upt. Daar moet ik nog een goeie strategie voor uitdokteren. Overigens gebruik ik Dropbox om de belangrijkste bestanden van mijn Synology NAS naar te back-uppen. Een NAS? Ja, die heb ik nog, maar vooral om mee te spelen met audio- en videostreaming. En mijn foto’s, die staan er ook op.

2. LastPass Premium

jaarlijks 12 dollar, ofwel 9,26 euro

Ik was een jaar geleden zo happy met wachtwoordbeheerder LastPass, dat ik 12 dollar veil had voor de Premium-versie. De extra functies die die versie brachten, boeiden met eigenlijk niet zo (ze vielen achteraf bekeken zelfs wat tegen). Het was vooral een teken van goodwill, een soort van donatie, als blijk van waardering voor deze gruwelijk ogende maar o zo handige en eigenlijk onmisbare tool. Nu maar hopen dat de servers van LastPass nooit gehackt worden. Dat zou pas een ramp zijn.

3. Wired op iPad

jaarlijks 16 dollar

Magazines op de iPad zijn over het algemeen een ramp. Tenzij het om Amerikaanse bladen gaat. Want die zijn zo goedkoop, dat je er moeilijk omheen kunt. Via de Zinio-kiosk op iPad kon ik een jaarabonnement op Wired nemen voor ocharme 14 euro. Ook al zijn de iPad-versies van Wired magazine goed gestoffeerd met extra’s, toch lees ik ze amper. De downloads omvatten vele honderden megabytes en dat duurt me net iets te lang voor ik kan beginnen lezen. Bovendien staan de artikels na verloop van tijd toch op Wired.com. Gratis. Desalniettemin verleng ik mijn abonnement. Het is te goedkoop om het niet te doen.

4. Managewp.com

3,66 euro per maand

WordPress is mijn favoriete web-cms. Al mijn websites draaien op dit systeem. Het beheer ervan doe ik met de online dienst Managewp.com. Daarmee update ik WordPress en alle geïnstalleerde modules en thema’s in een handomdraai. Niet onbelangrijk want voor je het weet zit je met een lek. Dit is geen goedkope dienst, maar wie serieus voor webmaster speelt, kan er eigenlijk niet om heen. Ook back-ups, site-monitoring en analytics zijn ingebouwd. Vooral het back-uppen van meerdere versies van een website naar Dropbox is voor mij een uitkomst.

5. Xbox, Live en games

Onlangs kocht ik vanaf mijn laptop het game Bulletstorm voor mijn Xbox 360. Door een promotie (tip: volg Major Nelson) kon ik het voor 4,99 euro binnenhalen. Een kwartiertje downloaden en het gamen kon beginnen. Een abonnement op Xbox Live Gold heb ik niet. Enfin, ik had er enkele malen eentje, telkens met tussenpozen, maar heb het voorlopig niet verlengd. Ik game gewoon te weinig om het een verantwoorde uitgave te vinden. Maar met die gratis games die Microsoft tegenwoordig weggeeft aan alle Xbox Live Gold gebruikers, gaat een mens opnieuw twijfelen. Misschien tegen de winter dat ik weer bezwijk voor enkele maanden.

6. Amazon Glacier

0,56 euro per maand

Zowat een half jaar geleden zocht ik een offsite back-upoplossing voor mijn NAS, in het bijzonder de foto’s die er op staan. Glacier van Amazon is een goedkope manier om veel data te stockeren in de cloud. Zo’n 50 GB aan foto’s staan er bewaard. Dat kost amper een halve euro per maand. Back-uppen of het weer terughalen van die bestanden is beduidend duurder: tussen 5 en 6 euro per keer. Een leuke dienst, maar veel te ingewikkeld voor de gewone gebruiker, zowel qua prijsstructuur als beheer. Wellicht ga ik dit stopzetten, omdat ik dankzij Herman van Dailbybits.be op een plug-in voor mijn NAS ben gestoten die back-upt naar… Dropbox. Good enough for me. En gratis.

Andere recente digitale aankopen van mij:

  • Viscosity, VPN-client voor Mac OS X (eenmalig 9 dollar of 7,13 euro);
  • Audible, diverse audioboeken o.a. de biografie van Steve Jobs;
  • Robird, een Android Twitterclient met pushnotificaties (eenmalig 1,53 euro);
  • SwiftKey, prachtige keyboard-app voor Android (eenmalig 3,99 euro);
  • diverse iPad-games voor mijn kids.

Nog te overwegen webdiensten:

  • Soluto, een beheertool voor pc’s (en binnenkort ook tablets);
  • Backupify, een cloud back-uptool voor diensten. Ooit eens een jaartje (gratis) gebruikt en erg tevreden van. Maar vrij pittig geprijsd. Misschien dat ik me herinschrijf zodra mijn NAS de deur uit is.

Bart Stoffels

Als voormalig hoofdredacteur van PC Magazine, Smart Business en Twinkle kan Bart Stoffels bogen op meer dan 15 jaar ervaring als IT-journalist. Bart heeft het allemaal meegemaakt, getest én beschreven: van MS-DOS, ZIP-drives, en de eerste Windows-versies tot multicore processoren, netbooks en de opkomst van smartphones en de cloud. Naast zijn eigen blog schrijft hij ook voor diverse andere publicaties waaronder Gamermatic.be en GDPR-Info.be.

Lees ook...