Paywall omzeilen? Het kan (en mag) niet meer!

paywall omzeilen
Wie net zoals ik zijn nieuws voornamelijk uit online bronnen haalt, zal het ongetwijfeld ook opgevallen zijn dat steeds meer content verdwijnt achter een betaalmuur, de zogenaamde paywall. Dergelijke content is enkel toegankelijk voor abonnees (lees: wie er voor betaalt).

Een deel van de artikelen op De Standaard Online, waar ik meerdere keren per dag kom, blijft gelukkig gratis toegankelijk. Hoe dan ook kan je moeilijk ontkennen dat de hoeveelheid afgeschermde content op nieuwswebsites toeneemt. Ik schat dat meer dan de helft van de artikelen op nieuwswebsites niet zonder enige vorm van registratie gelezen kan worden.

Gratis lezen na registratie

Wie het aandurft om zich te registreren, kan elke maand een handvol artikelen gratis lezen. Ik schrijf ‘aandurven’ omdat ze opvallend veel persoonlijke informatie vragen tijdens de registratie, waaronder je geslacht, adres en geboortedatum.

Dat is onder andere het geval bij De Standaard Online (zie screenshot). Al die persoonlijke gegevens opvragen lijkt me niet helemaal conform de gdpr. Gelukkig is er niemand die je verplicht om hier correcte informatie in te geven. En met een wegwerpmailadres van Mailinator.com kom je al een heel eind natuurlijk…

Bij De Standaard Online vragen ze wel erg veel persoonlijke gegevens om drie artikelen per maand gratis te kunnen lezen.

Beschermen van online inkomsten

Je mag krantenuitgevers natuurlijk niet verwijten dat ze hun online inkomsten proberen te beschermen. Want het is duidelijk dat de advertentie-inkomsten op digitale platformen niet (meer) toereikend zijn, ook niet met miljoenen pageviews per dag.

Het hele cpm-verdienmodel staat dan ook zwaar onder druk. Paywalls zijn dan wellicht een logische evolutie. Data over de lezer (en zijn gedrag) zijn voor een uitgever immers minstens even veel waard als het tonen van een reclamebanner aan anonieme bezoekers.

Een trucje dat (soms) werkt

Deze blogpost werd in 2022 grotendeels herschreven. De laatste jaren is het immers bijna onmogelijk gebleken om paywalls te omzeilen met tools zoals Outline.com of het nieuwere 12ft.io.

Enerzijds komt dat omdat de nieuwswebsites technische maatregelen nemen om dergelijke tools te blokkeren. Anderzijds omdat het wettelijk is vastgelegd dat ‘het omzeilen van technische systemen’ verboden is:

Eenieder die een doeltreffende technische voorziening omzeilt en dat weet of redelijkerwijs behoort te weten en die weet of redelijkerwijs behoort te weten dat deze omzeiling het plegen van inbreuken bedoeld in artikel XI.293 kan vergemakkelijken, is schuldig aan een misdrijf. De omzeiling van technische voorzieningen getroffen, overeenkomstig of krachtens dit artikel of overeenkomstig artikel XI.336 en XVII.15, § 1, wordt geacht het plegen van inbreuken bedoeld in artikel XI.293 te vergemakkelijken.

Het enige trucje dat (soms) nog werkt, is het openen van een artikel in zogenaamde incognito/privacy-modus van je webbrowser. Onder andere op Flair.be lukt dat nog, maar b.v. op Tijd.be al niet meer.

Einde van een tijdperk

Wil je toch een paywall omzeilen? Dan heb ik slecht nieuws voor je: er zit weinig anders op dan je te registreren en/of een betalend abonnement af te sluiten, al dan niet puur digitaal. Op De Standaard Online kan je tot 3 zogenaamde Plus-artikelen per maand ‘gratis’ lezen, na registratie dus.

Het einde van het tijdperk van gratis nieuws? Goh, er zijn altijd andere plaatsen waar je je nieuws vandaan kan halen. Vlaamse nieuwssites herkauwen niet zelden nieuws afkomstig van grote internationale uitgevers, die ze lokaal achter een paywall zetten maar die je bij de originele nieuwsbron vaak nog wel gratis kan lezen. Wie zoekt, die vindt!

Foto: Elijah O’Donnell (via Unsplash)

Bart Stoffels

Als voormalig hoofdredacteur van PC Magazine, Smart Business en Twinkle heb ik meer 15 jaar ervaring als IT-journalist op de teller staan. Ik heb het allemaal meegemaakt, getest én beschreven: van MS-DOS, ZIP-drives, en de eerste Windows-versies tot multicore processoren, netbooks en de opkomst van smartphones en de cloud. Naast mijn eigen blog schrijft ik ook voor Gamermatic.be en GDPR-Info.be.

Lees ook...